A vízzel való gyógyítás módjai - Synergy Léböjtház

A vízzel való gyógyítás módjai

A böjt és a léböjt legfontosabb eleme a víz.

A vízzel való gyógyítás az egyszerű, természetes gyógymódok közé tartozik. Már az ókorban ismerték a különböző vizek gyógyhatásait. Később a görögök és a rómaiak vitték előbbre az orvostudományt ilyen irányban is. Ebben a korban az egyszerű emberek is élvezhették a gyógyfürdőket és az ásványvizek jótékony hatásait. A 18. században újra felfedezték a természetes gyógymódok ezen fajtáit. Sebastian Kneipp laikus vízgyógyász hitvallása az volt, hogy a legegyszerűbb eszközök a leghatásosabbak.

A víz sokféleképpen hat az emberre mind külsőleg, mind belsőleg. A hidroterápiás gyógymódokat külsőleg alkalmazzák. Ennél a vízgyógyászati kezelésnél nem a víz ásványi anyag tartalma a fontos, hanem a víz mechanikai és hőhatásai érvényesülnek. Így egyszerű csapvízzel is csodákat tehetünk az egészségünkért. Ilyen hidroterápiás gyógymódok pl. a skótzuhany (a beteg a zuhanyfülkében áll és különböző irányból éri a vízsugár 10-15 másodpercenként meleg, hideg vizes váltással), ami kiváló értorna és jó a kimerült lelkiállapotra. A légbuborékfürdő enyhe, felületes kezelést jelent, frissítő hatása miatt alkalmazzák. A víz alatti sugármasszázs jó hatással van az erekre, nyirokutakra, ill. a sejtekre is.

 

Gyógyvizek

Synergy Léböjtház: A vízzel való gyógyítás módjai

A balneoterápia gyógyvízzel történő kezelést jelent. Az ásvány és gyógyvizek a közönséges víztől fizikai és kémiai tulajdonságaiban esetleg mindkettőben különböznek. A hivatalos definíció szerint ásványvíznek tekinthető minden olyan forrás vagy kút vize, amely literenként 1000 mg vagy annál több, oldott szilárd elemet tartalmaz. Gyógyvíznek pedig azok a termálvizek minősülnek, amelyeknek gyógyító hatását orvosi vizsgálatok igazolják.

Sokféle gyógyvíz létezik és mind más-más problémára hozhat enyhülést. Magyarország ebből a szempontból földrajzilag rendkívül jó helyen fekszik, hiszen a gyógyvizek szinte összes fajtája megtalálható itt, de Szlovákia vagy Románia is bővelkedik a természetes gyógyvizekben.

A kénes gyógyvizeket fürdőkúrában a reumás betegségekre, nőgyógyászati panaszokra, bőrbetegségek kezelésére használjuk. Ivókúrában fokozza a gyomornedv elválasztását, javítja a bélmozgásokat. Magyarországon ilyen vizű fürdő Hévíz, Szlovákiában Trencsénteplic. A gyógyvizek további fajtái: földmeszes, szénsavas, konyhasós (kloridos), jódos brómos, radioaktív.

 

Gyűgyi csodavíz

Synergy Léböjtház Gyűgy Logó

A nálunk található gyűgyi termálforrás magas szén-dioxid és hidrogén-szulfid tartalmú, Szlovákiában egyedi. A két összetevő együttesen fejti ki a testre gyakorolt rendkívül jótékony hatását. Szlovákia és Közép-Európa egyedüli gyógyvizeként egyidejűleg gyógyítja a mozgásszervi betegségeket valamint a szív- és érrendszeri betegségeket.

Az ivókúra szintén természetes gyógymódnak minősül. Hatásának létrejöttében több tényező is szerepet játszik. Fontos az ásványvíz hőmérséklete. A hideg víz fokozza, a meleg víz nyugtatja a bélmozgásokat. A gyógyvizet tanácsos kisebb adagokban, többször, kortyolgatva inni. A gyógyhatásban szerepet játszik a vizek ásványi anyag tartalma, ill. összetétele is. A szénsavas és a konyhasós vizek pl. gyomorsav-elválasztást fokozó, az alkalikus vizek savközömbösítő hatásúak.

A víz tehát nemcsak az élet feltétele, de természetes gyógymódja lehet az egyes betegségeknek, ill. nagy szerepe van az egészség megőrzésében.

 

Felhasznált irodalom:

http://www.travelguide.sk/hun/gyogyfurdok/kupele-dudince_23_0_1.html

https://www.kupeledudince.sk/hu

 Dr. Taraczközi István: Hidroterápia jegyzet

 




Cikkajánló

Így vágj bele a léböjtbe

A bemelegítés nemcsak a sportban, hanem a léböjtben is kiemelt szerepet kap, hiszen a megfelelő felkészüléssel sokkal hatékonyabb lehet egy-egy kúra. Gondolj csak bele, milyen megterhelést jelentene a szervezetednek, ha előkészület nélkül egyszer csak megvonod…

Jóga a karcsúbb és egészségesebb életért

A jóga tipikusan az a terület, amit mindenki ismer, de a pontos megfogalmazása már sokkal nehezebb. Azt tudjuk, hogy rengeteg híresség jógázik és csupa jót mesélnek róla, valamint sok szupermodell mindennapját is meghatározza ez az…

Kategóriák

Legújabb cikkek

Legolvasottabb cikkek


Érdekel az egészséges életmód?

Értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, tanácsainkról, eseményeinkről

[mailerlite_form form_id=1]